Select Page
Read about the project

Contemporary front extension exterior remodelling and re-working of traditional detached house in Liverpool

The proposals seek to extend and remodel an existing detached house in Liverpool, to provide a high quality, contemporary modern Architect designed family home. The proposals seek to make the best use of the existing house, the plot, orientation and context.

The primary constraint for this house was the Green Belt which limits the size and scale of any extension. This property had earlier house extensions and as such the scale of any new extension was restricted further.

The site benefitted from some fantastic views over Liverpool, however, these were to the front of the property which was quite exposed. As such a sheltered entrance way protects the open plan of the ground floor and allows the family room to benefit from the views.

The proposals aim to keep the extensions close to the original dwelling, thus maintaining the openness of the Green Belt and wider Liverpool countryside. At the rear of the property, the extended areas are stepped in from the side elevations, and the ridgeline is stepped down from the main roof, maintaining the subservient nature of the extension. There is no increase in the width of the property which would have a larger impact on the Liverpool countryside.

It is proposed that the original garage building will be converted into a habitable space in order to minimise the visual impact on the open countryside. The link between the house and garage is visually equal to the current arrangement of the existing wall and gate.

As part of the improvements to the property, it is proposed that the original dwelling will be externally insulated, and windows will be replaced in order to improve the fabric energy efficiency of the dwelling. The external appearance of the dwelling will, therefore, be changed from a brick façade to a rendered façade. To the rear of the property, the new extensions will be constructed in brickwork, reflecting the original character of the dwelling and helping to break the scale of the extension.

Summary: A new lease of life in Liverpool

Photographs/Images © Hunter Architects & Planners

Project Overview
Location: Liverpool
Type: Remodelling &
Extensions
Status: Under Construction
Local Planning Authority: Sefton Council
Features: Family home, natural materials. Contemporary design. Garden Room, open countryside, rural design, green belt.

Similar Projects: Example 1, Example 2, Example 3

Planners feedback
“Although the design would change the character of the house and give it a more contemporary appearance, its modern design is considered to be of high quality. Overall, the scale of the extensions and alterations and the materials used are considered to be in conformity with the existing dwelling. The proposed development would be a more appropriate and sympathetic addition than the alternative options available.”

Share this:

Houzz
Facebook
Facebook
Pinterest
Pinterest
Google+
https://www.hunterarchitects.co.uk/project/architects-liverpool-planning-house-extension
Instagram