Select Page
Read about the project

Constrained in a Conservation Area – Architect designed replacement dwelling

Ambition
Located in a Conservation Area, this small urban plot sits adjacent to Paul’s fathers house, allowing Paul and his family to move back into the area. The existing bungalow on the site was in a poor state of repair, providing a fantastic opportunity to create a bespoke replacement dwelling close to family.

Action
The existing bungalow sat on a constrained site presenting a number of issues. The replacement dwelling’s height was restricted to maintain views across and through the Conservation Area, but a traditional steeply pitched roof was required by the Conservation Officer, along with traditional materials and details. We worked closely with the LPA and the Conservation Officer to create a scheme that was supported by the Conservation Officer, would be a positive addition to the Conservation Area, and would preserve the setting of the designated heritage asset. In addition to considering views across the site, views out of the house needed to be carefully considered to prevent overlooking of the numerous neighbouring properties surrounding this urban plot. Principles of Feng Shui were important to Paul to create balance and harmony within the home.

Transformation
The finished design sits comfortably in its historic context, making a positive contribution to the Conservation Area. The resulting house maximised the available garden space, while providing a comfortable, architect designed, family home.

Photographs/Images © Hunter Architects & Planners

Project Overview
Location: Trafford
Type: Replacement Dwelling
Status: Planning
Local Planning Authority: Trafford Council
Features: Family home, traditional materials, Conservation Area, courtyard garden, constrained site, overlooking.

Similar Projects: Example 1, Example 2, Example 3

“The proposed development… is considered to sustain and enhance the local character and distinctiveness and would not cause harm to the character or appearance of the … Conservation Area.”

Extract from Planning Committee Report