Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/customer/www/hunterarchitects.co.uk/public_html/wp-content/plugins/foogallery/includes/public/class-css-load-optimizer.php on line 79
Select Page
Read about the project

Architectural Additions create a home to live in – House Extension Architects

Hunter Architects & Planners are specialist house extension Architects having extended many homes across Cheshire and the North West since our companies’ formation in 2007.

Our clients sought expert house extension Architects for their project, after purchasing a period detached family home, on a secluded cul-de-sac in Altrincham. The property had a previous single-storey extension which housed the family kitchen; however, this had limited external access to the garden and did not have particularly good daylighting or layout.

The brief for the house extension Architects as to create a modern family home, with contemporary extensions but that would be complementary and reflect the existing character of the period property. Sitting on an irregular plot, the property only required minimal works to the front, which culminated in a new oak porch, replacing an existing dilapidated entrance and helped to subtly hint at the changes to be revealed once entering the house.

The majority of the project for, Hunter Architects & Planners working as house extension Architects was to create a two-storey rear extension with further single-storey side and rear extensions. These extensions were required to provide the additional space our clients wanted.

The two main aspects our clients provided to their house extension Architects was to improve the bedrooms and create a large family space, with associated servicing spaces.

On the first floor, the house extension Architects created a master bedroom suite, with dressing room and en-suite overlooking the garden as well as an enlarged family bathroom, with freestanding bath and steam room.

Having two young girls our clients sought creative solutions from their house extension Architects which culminated in an interlinked pair of bedrooms, separated and sharing an en-suite.

The ground floor provided the biggest challenge for the house extension Architects as the plot, not only being irregular in shape had substantial level changes between the front of the house and the back garden. Seeking creative solutions from their house extension Architects our clients wished to have better and ideally level, step-free, access to the garden from the family room, which was naturally located to the rear of the property.

The final solution sought to create a lower floor level for the family room, and in doing so, Hunter Architects & Planners, working as house extension Architects, helped to create a better proportion space, by allowing the room to have a higher ceiling height, without affecting the first-floor level as well as providing the required level access to the garden.

The lowered floor height had a further benefit in that when entering the front door, the view to the garden, via a large sliding hidden wall, was such that the furniture within the family room was out of the line of sight. Raising the head height of the large sliding doors also had the benefit of providing a better view of the garden from the hallway, which had a traditional height door been used, the view would have been obstructed.

The irregular shaped plot gave the house extension Architects further opportunities to be creative and work with the perceived inherent issues with the plot. One side of the family room the angle was set to reflect the property boundaries, whereas the main space was orientated with the main house. This angle helped to create an interest in the room as well as helping to give the living space a separate identity and zoning.

This identity was further reinforced with a large feature window, which doubled as a window seat for the living space. By adding this feature into the living space and on the angled wall, the house extension Architects allowed for a more panoramic view of the garden as well as a place to sit which feels screened from the main hustle and bustle of the activities within the family room.

In order to make a large open plan family room work, as house extension Architects we believe strongly that the supporting service spaces are a fundamental requirement. This project incorporated key elements like a good-sized utility room as well as a boot room and cloaks room, accessed of the kitchen and living spaces. As our clients had a young family and animals, such spaces are a vital inclusion by house extension Architects.

Summary: Architectural Additions in Altrincham

Photographs/Images © Hunter Architects & Planners

Project Overview
Location: Altrincham
Type: Remodelling & Extensions
Status: Complete
Local Planning Authority: Trafford Council
Features: Family home, Contemporary design. re-presented entrance, substantial extensions, master bedroom suite, window seat, sliding wall partition.

Similar Projects: Example 1, Example 2, Example 3

Share this:

Houzz
Facebook
Facebook
Pinterest
Pinterest
Google+
https://www.hunterarchitects.co.uk/project/house-extension-architects
Instagram